Akcesoria do kawy – wypróbuj, co piją Polacy

Żmudny dzień w pracy musi pozostać jakoś zrekompensowany. Często okazuje się, że dla większości z nas idealną nagrodą jest najzwyczajniej w świecie filiżanka kawy. Dla intensyfikacji smaku jesteśmy w stanie skusić się na jej odmianę z odrobiną alkoholu. Opisujemy kilka rozporządzeń na kawę z procentami: Kawusię z alkoholem jesteśmy w stanie podawać w przeróżnych proporcjach – zarówno w sposób stereotypowy, jak oraz w formie drinka. Bez względu na to, którą alternatywę wybierzesz, najpoprawniej wypić ją w mieszkaniu, gdy nie planujesz już tego samego dnia wsiadać za kółko! Wolno do kubka z kawą najzwyczajniej w świecie wlać trochę alkoholu oraz wypić. Dla spragnionych ciekawych smaków polecamy równie proste w przygotowaniu, jednak o wiele bardziej ekskluzywne przepisy. Wszystkie nasze propozycje drinków kawowych nie są zanadto mocno zakrapiane, wobec tego nie mają na celu olśnić nas – czy wręcz ukołysać do snu – ale rozgrzać oraz odprężyć. Najprostszym rozporządzeniem na napój kawowy z alkoholem jest zmiksowanie sparzonej kawy z mlekiem oraz wódką.

Przed podaniem należałoby schłodzić napój w lodówce oraz przekazywać na zimno! Dla fanatyków słodkich smaków oferujemy kawę z rumem oraz malibu. Wystarczy zaparzyć kawę, a potem wlać po 2 łyżki każdego z wymienionego alkoholu. Na wierzch dołączyć bitą śmietanę. Całość można posypać startą czekoladą. Napitkiem wzbogacającym naszą idealną powszedniość o trwałą porcję energii oraz radości życia będzie na pewno kawa z ajerkoniakiem, legendarna jako „kawa po holendersku” – tu pomoże Ekspres do Kawy. Przepis jest prosty – jakaś trzecia szklanki ajerkoniaku, około 50 ml espresso oraz dowolna ilość bitej śmietany z dodatkiem szczypty kakao.

W zależności od wymogów jesteśmy w stanie modyfikować proporcje – ważne, żeby zachować specyficzny aromat oraz słodycz. Dojrzała, lekko kwaśna wiśnia w połączeniu z mocną, gorzką kawą tworzy fenomenalny oraz bardzo dobrze orzeźwiający smak. Żeby go zdobyć wystarczy do sparzonej kawy dolać po łyżce likieru wiśniowego oraz kawowego. Tak samo jak w powyższych ideach, do dekoracji używamy bitej śmietany z posypką czekoladową. Wystarczy użyć odrobinę wyobraźni, a na pewno sami utworzycie masę innych przepisów na kawę z wkładką. Mimo to pamiętajcie o zachowaniu umiaru w jej spożyciu. Nadwyżka kofeiny może wywołać nadciśnienie tętnicze, nerwowość, agresję oraz niespanie.

Dodaj komentarz