Grillowane potrawy – zdrowe oraz dobre

Latkiem dzieje się dużo – to idealny moment na zadbanie o siebie, w głównej mierze o swoją figurę oraz spędzenie fenomenalnego czasu. Dużo szans do działalności fizycznej na rześkim powietrzu oraz bogactwo świeżych warzyw oraz owoców dopisuje każdemu, kto chce prowadzić pełen wigoru styl życia, szczególnie w postaci należytej diety. W sezonie letnim, gdy za oknem zdominują upały, nieczęsto przygotujemy na obiad tłuste smażone mięcha, czy inne ciężkie potrawy na rzecz lżejszych sałatek, zup, czy potraw z pieczonych czy też duszonych.

Przyrządzanie posiłków prosto z grilla to świetny pomysł na rodzinny obiad, a przy okazji zdrowy oraz pełnowartościowy pokarm. Grillować jesteśmy w stanie nie tylko kiełbaski, czy steki. Coraz pokaźniejsza renomą cieszą się marynowany wcześniej karczek, czy grillowane udka w glazurze. Mięso z grilla nie musi bo być banalne, bo pomysłów na jego przyrządzenie jest niesłychanie dużo, począwszy od pikantnych przypraw z miodem, po słodko-kwaśne sosy oraz dodatki w postaci dipów. Warto też wypróbować przepisy na ryby z grilla.

Dobry jest zwłaszcza łosoś, jednak też pstrąg wtłaczany masełkiem czosnkowym. Co zgodność z rzeczywistością wersja z nadzieniem jest nieco o wiele bardziej kaloryczna, jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taką małą rozpustę, bo ryba w tej formie jest wyśmienita, a przy tym dostarcza cennych kwasów omega-3. Grill to nie tylko mięso. Znakomicie na Grille Gazowe nadają się warzywa. Plastry cukinii czy też bakłażana wystarczy posypać pieprzem oraz lekko oprószyć solą oraz dostajemy pierwszorzędny dodatek do mięsa.

Jeśli nie mamy dyspozycji przyrządzenia potraw z grilla jesteśmy w stanie ugotować wykorzystać potencjał doraźnych warzyw oraz przygotować zdrową, pożywną oraz co istotne, lekką zupę krem z brokułów. Zupa ta doskonale sprawdza się również jako koronne danie, jak też jako przekąska na letnim przyjęciu. Jak najbardziej w naszym letnim menu nie może zabraknąć różnego rodzaju sałatek. Pomysłów na ich przygotowanie jest nieskończona ilość, bo wyśmienicie smakują te na bazie sałaty, ogórków oraz pomidorów, jak też wszelkiego typu sałatki z brokułów oraz fety, kalafiora, bobu, fasolki szparagowej, czy brukselki. Warzywa te są prawdziwą skarbnicą kosztownych dla stworzonego przez nas zdrowia minerałów, a większość z nich ma właściwości oczyszczające, to naturalnie dzięki czemu pozbywamy się z stworzonego przez nas organizmu toksyn.

Dodaj komentarz